duminică, 14 septembrie 2014

Moscopole citadela veche a romanismului

Moscopole

Istoria românilor -origini

Amintiri despre viitor 2.0, umanitatea, singularitatea tehnologica si colonizarea galaxiei



http://ro.wikipedia.org/wiki/Moscopole
http://ro.wikipedia.org/wiki/Limba_arom%C3%A2n%C4%83

Moscopole, (albaneză VoskopojëVoskopojaaromână Moscopolegreacă ΜοσχόπολιςMoscopolis sau MoschopolismacedoneanăМоскополеMoskopolesârbăМоскопољеMoskopolje) este un mic sat din sud-estul Albaniei. În secolul XVII era cel mai mare oraș dinBalcani și centru cultural și comercial al aromânilor, aici apărând prima tipografie din Balcani. Orașul a fost distrus în întregime în 1788 de către Ali Pașa.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Deși aflat într-un loc destul de izolat din munții dintre Grecia și Albania, orașul a reușit să devină cel mai important centru al aromânilor. În zilele sale de glorie (anii 1760) avea o populație de peste 60.000 de locuitori, fiind al doilea oraș balcanic din punctul de vedere al populației și al prosperității, depășit fiind doar de Constantinopol.
Orașul era locuit aproape exclusiv de aromâni. O analiză efectuată la Moscopole în 1935 asupra numelor de familie existente, a dezvăluit faptul că marea majoritate a populației erau într-adevăr de origine aromână. Conform istoricului german Johann Thunmann care a vizitat Moscopole și a scris o istorie a aromânilor în 1774, toți locuitorii orașului vorbeau limba aromână; mulți însă cunoșteau și limba greacă(limba bisericii), care era folosită pentru scrierea contractelor.
Spre sfârșitul secolului XVIII orașul a evoluat mult datorită comerțului cu GermaniaVeneția și Constantinopol, având mai multe manufacturi, în jur de 70 de biserici, bănci, o tipografie (o altă tipografie nu mai exista în Imperiul Otoman decât la Constantinopol) și chiar o universitate (Noua Academie sau Hellênikon Frôntistêrion, fondată în 1744). La Moscopole a apărut o adevărată efervescență culturală, mulți autori publicându-și lucrările atât în greacă (limbă a culturii din Balcanii la acel moment) cât și aromână scrisă în alfabetul grec. În1770, aici a apărut primul dicționar al celor 4 limbi balcanice moderne (greacăalbanezăaromână și bulgară)[1].
Acțiunile din 1769 ale otomanilor au fost doar începutul unei serii de atacuri, care au culminat cu atacul din 1788 al trupelor albaneze conduse de Ali Pașa asupra orașului, atac care s-a soldat cu distrugerea completă a localității. Supraviețuitorii au emigrat în Grecia (unde au revenit la ocupațiile lor vechi - creșterea animalelor), SerbiaRomânia și Bulgaria. O parte din elita comercială a emigrat în Austro-Ungaria, mai ales în cele 2 capitale, Viena și Budapesta, dar și în Transilvania, unde au jucat ulterior un rol esențial în renașterea națională a României.
Orașul nu a mai reușit să atingă din nou statutul său precedent și a fost distrus din nou în 1916 în timpul primului război mondial, iar clădirile rămase au fost dărâmate în timpul luptelor partizane din al doilea război mondial. Din vechiul oraș au mai supraviețuit doar șase biserici, mânăstirea și podul de la Sf. Vineri. În 2002, cinci biserici au fost trecute pe lista primelor 100 de monumente aflate în pericol de dispariție [2].
Localitatea de astăzi este doar un mic sat de munte aflat în districtul Korçë din Albania. Memoriile glorioase ale orașului pierdut Moscopole rămân însă o parte importantă a culturii aromâne.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Populația orașului a crescut mult de-a lungul timpului, atingând un maximum la 1788, înaintea atacului final otoman. După distrugerea sa a rămas la statutul de mic sat:
  • 1750: 45.000 locuitori
  • 1788: 60.000 locuitori
  • 2000: 700 locuitori

Geografie[modificare | modificare sursă]

Moscopole este situat la 18 km la vest de Korçë, în munții din sud-estul Albaniei, la o altitudine de 1.160 metri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu